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CIRCULAR NO.88  /2023                DATE : 20.12.2023 
 

TO,  
ALL MEMBERS  

 

RESOLVING ELEVENTH HOUR ISSUE IN IDENTIFICATION OF EMPLOYEES 

FOR MANDATORY LEARNING 
 

We reproduce hereunder the text of the AISBOF Circular No. 88 dated 20.12.2023, the contents 
of which are self-explicit. 
 
With warm greetings,  

 
                                            (Amaresh Vikramaditya)           

                                                         GENERAL SECRETARY 
 

OUR UNITY : ZINDABAD-ZINDABAD 
S.B.I.O.A. : ZINDABAD-ZINDABAD 

 

TEXT 

 

RESOLVING ELEVENTH HOUR ISSUE IN IDENTIFICATION OF EMPLOYEES 
FOR MANDATORY LEARNING  

 
We have sent a communication to the Deputy Managing Director (HR) and Corporate 
Development Officer, Corporate Center, State Bank of India, on the captioned subject.  

 

A copy is enclosed for your information. 
 

#OurUnityLongLive  

 With greetings 
 Yours comradely, 

 
(Deepak Kumar Sharma)  

    General Secretary  
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No.6180/62/23                                                                   Date: 19.12.2023 

 

The Deputy Managing Director (HR) &  

Corporate Development Officer 

State Bank of India 

Madam Cama Road 

Mumbai-400021 

 

Dear Sir, 

 

RESOLVING ELEVENTH HOUR ISSUE IN IDENTIFICATION OF EMPLOYEES FOR 

MANDATORY LEARNING  

 

We respectfully bring to your attention that we are receiving feedback from many 

employees that their names have been recently added for External certification and as 

such they have been included in the “non -completion” list of mandatory learning, as of 

now. 

 

In this regard, it is kindly brought to your attention the contents of e-Circular 

no. CDO/STU-MNDTRY LEAR/2/2023-24 DATED 28th July 2023, on Mandatory 

Learning which states that the purpose of the Circular is- "With the perspective of 

skilling the employees in their ROLES". 

Further, in “Annexure- A” of the circular it is mentioned that, depending on the target 

group, and employees eligible for RBI Mandated Certification in Credit domain as per 

Annexure-G, who have already completed the specified RBI Mandated Certification in 

prior years, will have to complete the following courses from CRISIL academy. 

However, this is mentioned applicable as per Annexure-A, to the target group- 

wherever footnote to this effect with @ is mentioned specifically. 

Apropos this, your kind reference is drawn to “Annexure- A” of the circular, whereby it 

is mentioned that “Officers handling PBBU & REHBU advances in 

branches/RACPC/RASMEC as well as admin offices” are to undergo INTERNAL 

Certification (Sr no. 21 Page 7 of 30) of the Circular. 

 

Most of the employees falling in this category have already completed their Internal 

Role Based Certification as per instructions of their respective HR department. 

 

As such, there is apparently an anomaly, contradiction and incongruence with principle 

of equity, in the identification of these officers, as evident from the fact, that-“Officers 

handling PBBU & REHBU Advances at RASMECs are being asked to complete the 

External certification, whereas Officers handling PBBU & REHBU advances at 

RACPCs, who are performing exactly the same Role, Internal certification is being 

considered for Mandatory Learning. “ 
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Furthermore, so far till recently, these officers have never been intimated/informed, 

that they are yet to complete Role Based Certification (when most of them have already 

completed their Internal Certification as instructed by their respective HR department). 

Now they have started receiving emails in this regard. As the cut-off date for completion 

of RBI Mandated Certification and applicability of dis-incentive regarding 5-in-1, if 

applicable, is 31.01.2023. Therefore, they have not been given adequate opportunity 

and time to complete the same, without any fault of theirs. 

 

Therefore, we earnestly request you to kindly issue suitable instructions that 

officers handling PBBU & REHBU advances at RASMECs should complete internal 

role based certification only.  
 

                         Thanking you. 

Yours sincerely, 

 

         Sd/- 

(Deepak K Sharma) 

General Secretary  

 

 
 
 
 


